
IK Ontwikkel
digitaal
Bevorder de digitale geletterdheid van kinderen vanuit een gezamenlijke visie en heldere aanpak. IK Ontwikkel biedt alles voor het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van een doelgericht en samenhangend curriculum.
​
We leven in een tijd waarin digitale ontwikkelingen sneller gaan dan ooit. Dat vraagt ook iets van het onderwijs. In de reflectiewijzer Digitale geletterdheid van de inspectie komen vier aspecten aan bod. Het gedachtegoed achter IK Ontwikkel sluit hier naadloos op aan.

Nieuwe inzichten. Innovatie. Duurzame ontwikkeling. Betrouwbare informatie vinden. Knoppen begrijpen. Vaardig worden. Ontdekken wat werkt. Zelf maken. Uitproberen. Onderzoeken. Creëren. Samen doen. Zelf doen. Bewust keuzes maken. Leren wat kan. Ontdekken wat voor jou werkt. Weten wat voor de ander oké is.

Verantwoording
digitale geletterdheid
IK Ontwikkel voor de wettelijke opdracht.
In dit document staan de vier aspecten voor digitale geletterdheid beschreven en vind je de conceptkerndoelen Digitale geletterdheid inclusief uitwerking en de vindplaats ervan in IK Ontwikkel in een praktisch overzicht.
​
Gebruik dit document als basis en maak het op maat voor je eigen school of kindcentrum. ​​

Overzicht
domeinen en conceptkerndoelen
A. Praktische kennis en vaardigheden
Kerndoel 1: De leerling zet digitale systemen functioneel in
Kerndoel 2: De leerling navigeert doelgericht in het digitale media- en informatielandschap voor het verwerven en verwerken van informatie
Kerndoel 3: De leerling gaat veilig om met digitale systemen, data en de privacy van zichzelf en anderen.
Kerndoel 4: De leerling verkent het gebruik van data en dataverwerking.
Kerndoel 5: De leerling verkent hoe AI-systemen werken.
B. Ontwerpen en maken
Kerndoel 6: De leerling gebruikt passende strategieën bij het creëren en gebruiken van verschillende typen digitale producten.
Kerndoel 7: De leerling programmeert een computerprogramma met behulp van computionele denkstrategieën.
​
C. Wisselwerking tussen digitale technologie, digitale media, de mens en de samenleving
Kerndoel 8: De leerling maakt weloverwogen keuzes bij het gebruik van digitale technologie en digitale media.​
Kerndoel 9: De leerling verkent hoe digitale technologie, digitale media en de samenleving elkaar wederzijds beïnvloeden.
Waar kijkt de inspectie naar?
1. Digitale geletterdheid op onze school
Op school leren kinderen van en voor het leven. Digitaal geletterd zijn is daar een wezenlijk onderdeel van. In IK Ontwikkel zijn doelen, bedoelingen en werkwijze voor het ontwikkelen van digitale geletterdheid verbonden aan de verschillende IK Ontwikkelgebieden. Zo krijgen de inhouden betekenis en samenhang. De werkwijze staat beschreven in kwaliteitskaarten Zo doen wij dat! De doelen staan overzichtelijk op de borden Wereldwijs, Taal en Rekenen.
2. Doelen en doorgaande lijnen
Om niet alleen te zorgen voor een doorgaande lijn door de hele school, maar ook een doorlopende ontwikkeling voor ieder kind, maakt IK Ontwikkel gebruik van een unieke aanpak: methode-onafhankelijk en leerjaar overstijgend. Zo zijn doelen niet opgedeeld in leerjaren, maar in logische en elkaar opvolgende stappen. Bij elke stap hoort een set doelen.
3. Ontwikkeling en differentiatie
IK Ontwikkel biedt alles voor het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van onderwijs gericht op het ontwikkelen van digitale geletterdheid. Vanuit een betekenisrijke didactiek binnen wereldwijze thema’s, krijgen kinderen alle ruimte om op verschillende manieren ervaring op te doen met digitale systemen en media. Zij leren niet alleen de technische vaardigheden, maar ook hoe ze deze op een functionele en verantwoorde manier in kunnen zetten.
4. Zicht op digitale geletterdheid
Met het gebruik van IK Ontwikkel hebben niet alleen professionals, maar ook kinderen zelf zicht op wat geleerd kan en moet worden, hoever een kind in ontwikkeling staat en wat het nodig heeft om een volgende stap te maken. Professionals toetsen zoveel mogelijk in het dagelijks werk wat het kind kan en hebben daarbij de doelenkaarten als houvast. Beoordelen staat in dienst van het leren en niet andersom.​​



Weetje(s)
-
Op verzoek van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap is het expertisepunt digitale geletterdheid opgezet. Hier vind je actuele informatie, tips en inspiratie voor het vormgeven van digitale geletterdheid in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en in het mbo. De uitvoering ligt bij Kennisnet en het SLO.
-
De conceptkerndoelen digitale geletterdheid hebben geen formele status en worden in de fase van beproeven in de onderwijspraktijk getoetst op bruikbaarheid. Het blijven concepten tot formele politieke besluitvorming heeft plaatsgevonden en kerndoelen zijn opgenomen in wetgeving.
-
De conceptkerndoelen digitale geletterdheid zijn niet alleen verwerkt in een eigen IK Ontwikkel leerlijn, maar vind je ook terug op de borden Wereldwijs, taal en rekenen. Een overzicht vind je in het document IK Ontwikkel digitale geletterheid.